המלצות לניהול עסקי ואישי במקרה חירום

להלן כללים וטיפים להתנהלות עסקית ואישית במצב חירום, אותן למדתי על בשרי ועל סמך ניסיון עם עשרות לקוחות שליוויתי לאורך השנים כמנהל בנק וכיועץ עסקי.

הכללים גנריים ויש להתאים אותם לעסק שלך, אך חלקם ואף רובם יהיו רלוונטיים לעסקים רבים.​​

מציאת ההזדמנות במצב

ולא. אינני מדבר על הזדמנות עסקית. אני מדבר על הזדמנות להיות משמעותי ולעשות הבדל.

הזדמנות להבין מה הלקוחות שלי באמת צריכים כרגע, ולתת להם את זה באהבה.

הנטייה של כולנו בזמן כזה היא לחשוש – שלא יחשבו שאני מוכר להם…

זו טעות כמובן. אני אף פעם לא מוכר. אני תמיד פותר בעיה ומציג ללקוח אפשרויות. שם אתם צריכים להיות גם ובעיקר ברגעים הקשים. זה מה שהלקוחות שלכם שאתם פותרים להם בעיה מצפים מכם.

אני למשל יצרתי קשר עם כל הלקוחות שלי, עם לקוחות עבר, ועם אנשים שהתעניינו בעבר בשירות שלי. חלקם זקוקים לעזרה מהסוג שאני יודע לתת. פעולות שצריך לעשות בעסק, פתרון בעיות תזרים וכד'.

לקוח אחר שלי בתחום המזון לבעלי חיים התלבט אם להוציא ווטסאפ לעדכן את הלקוחות שהעסק שלו פתוח ועומד לשירותם. היו לו עשרות פניות בעקבות כך והוא עזר להמון אנשים.

יש לי עוד מלא דוגמאות. דווקא עכשיו זה הזמן לשאול את עצמי – איך אני יכול לעזור ללקוחות שלי? מה הם הכי צריכים ממני עכשיו? ולתת להם את זה באהבה.

בחינה של כלל ההוצאות בעסק וצמצום כל ההוצאות שאינן הכרחיות ושניתן לדחות אותן​

זה יכול לכלול למשל דחיית תשלום לספקים, צמצום או אפילו עצירת השיווק לתקופה, הקטנת רכישות מלאי שלא הכרחיות, וכד'. את הפעולה הזו יש לעשות ככל שניתן בתיאום עם הספקים ובהסכמה.

אין לדעת כמה זמן ימשך המצב. זה לא הולך להיות קצר. עוד מעט יתחילו לדבר על ה NEW NORMAL שנצטרך להסתגל אליו ולהמשיך בסוג של שגרה, אבל עד אז אני רוצה להיות עם מקסימום רזרבה בעסק.

הוצאת העובדים לחופשה או חל"ת במקרה הצורך​

לעובדים שיש ימי חופשה – ניתן בחלק מהמקרים על פי החוק לבקש לנצל את החופשה כשהמעסיק רוצה ולא רק כשהעובד רוצה. ייתכן ולחלק מן העובדים יתאים לצאת עכשיו לחופשה וזה יהיה בבחינת WIN – WIN. אני ממליץ כמובן לעשות את זה ככל הניתן בתיאום עם העובדים, לתקשר להם את המצב ולהחליט על זה יחד. כולנו יודעים כמה קשה להשיג עובדים טובים, ומצב החירום לא ימשך לעד.

בחינה והיערכות תזרימית של העסק​

ביומיים האחרונים עזרתי ל 3 לקוחות לקבל אשראי מהבנק מתוך תכנון קדימה והערכות לעתיד הקרוב.

יש לבחון את התזרים לפחות לחודש הקרוב (עדיף חודשיים כמובן). להבין כמה כסף אמור להכנס לי מלקוחות שמשלמים בשוטף +, להבין כמה כסף אמור לרדת לי, ולראות האם אני נכנס לחריגות בעסק שלי. אם אני מזהה שהעסק עתיד להכנס לחריגה ממסגרות, יש לבחון הערכות לגיוס אשראי לפני שנוצר הצורך, והחשבון נכנס לחריגות. מצאתי את הבנקים נכונים לעזור ולתמוך בתקופה זו.

ולגבי העתיד – כל עסק חייב שתהיה לו כרית ביטחון של 3 חודשים לפחות לתפעול השוטף של העסק. אבל על זה נדבר כשנצא ממצב החרום ונוכל לחשוב כל צמיחה ולא על הישרדות.

לבדוק מה אפשר לעשות דווקא היום בעסק.

כל מני פעולות תשתית, שלא הצלחתי להגיע אליהם בשוטף​​, לדוגמא:

הגדרות תפקיד לעובדים
כתיבת נהלים
כתיבת צ'ק ליסטים לפעולות שונות בעסק.
– ארגון המחסן וקטלוג מלאים
– בחינת תמחור – אחורה וקדימה.
– בניית תזרים מזומנים לעסק לשימוש בעתיד
– חשיבה על הכנסת ערוץ רווח חדש רלוונטי לתקופה או צופה פני עתיד
– לפתח ולפרוץ לערוץ שיווק חדש

 ויש כמובן עוד דברים שניתן לעשות בעסק דווקא עכשיו כשהכל "קפוא" מבחינת מכירות וכמעט ואין עסקאות חדשות ופעילות עסקית משמעותית.

המלצות להתנהלות אישית

להחליף דיסקט ולהבין שאתם מנהיגים​

מנהיגים של הלקוחות שלכם. מנהיגים של הקהילה שלכם. מנהיגים של המשפחות שלכם. יש לזה משמעות עצומה עבורם ועבורכם!

אנו חווים עכשיו משבר מנהיגות מהחמורים שהיו במדינת ישראל. מצב בו כל המערכות קורסות וכושלות ואנשים צמאים למנהיגות. צמאים למישהו שיוציא אותם מהדיכאון, וייתן להם תקווה.

כבעלי עסקים, יזמים – אני מזמין אתכם להיות האנשים האלה עבור האנשים שלכם והקהילה שלכם.

מה זה אומר?

זה אומר לקחת את הכללים הבאים – ליישם אותם בחיים שלכם, לתת דוגמא אישית, ולהוביל את האנשים שלכם להתנהל לפי אותם כללים.

לצרוך מינימום תקשורת​

אני יודע. זה קשה. החדשות, הסרטונים, התקשורת – מהפנטת וסוחפת. גם אני נסחף בזה ונלחם בזה כל הזמן. לשקוע בזה ולהתמכר לזה זו אחת השגיאות הכי חמורות שאתם יכולים לעשות. זה פוגע לכם במיינדסט, מכניס לחצים מיותרים, ופוגע במורל.

הגבילו את צריכת התקשורת שלכם למינימום. תאמינו לי שלא תפספסו דברים חשובים, ומה שחשוב היום לא יהיה רלוונטי או חשוב מחר. כל דקה שלא תהיו מול המרקע זה רווח נקי.

כנ"ל לגבי הילדים. (הילדים שלי כבר גדולים אבל גם איתם דיברתי על לצרוך פחות תקשורת). לדבר איתם ולדבר על ליבם לא לצרוך את החדשות 24/7, לא להתסכל על סרטונים קשים שרצים ברשתות, ולהתנתק ככל הניתן מהתקשורת.

פעלו. פשוט קומו ותתחילו לעשות דברים​

תחליפו את הפאסיביות והבהייה במרקע במשהו אקטיבי.

דברים בעסק. (נתתי דוגמאות קודם). דברים בבית. משחקים עם הילדים. כל דבר שהוא.

אני למשל עוזר לעסקים שנקלעו לקשיים בתקופה הזו.

התנדבתי לשמור ישוב בו אני גר. בישלתי אוכל לחיילים בארוחה שארגנו אצלנו במועצה. זה מה שאני יכול לעשות באופן אישי וזה מה שאני דורש מהילדים שלי לעשות.

כמנהל בבנק תמיד אמרתי שאני לא חושש שהעובדים שלי עובדים קשה מדי בימי עבודה עמוסים וקשים, אלא מהימים בהם לא הייתה הרבה עבודה והם ללא תעסוקה.

עזרו לאחרים

ברגע שאני מוצא את הכוחות והמשאבים לעזור לאחר – אני בעצמי מתחזק. פתאום אני הופך להיות משמעותי עבור מישהו אחר – וזה נותן משמעות לקיום שלי ומצדיק את הקושי עימו אני מתמודד.

לסעיף זה יש לי שתי דוגמאות.

הרבה פעמים אנשים באים לנחם משפחה שחוותה אסון – ומשתמשים בביטוי – באתי לחזק ויצאתי מחוזק. איך זה יכול להיות? כי כשאני עוזר לאחר אני מתחזק בעצמי.

לא סתם אחד השלבים בתהליך העבודה שלי עם עסקים הוא להגיע למצב שהם מחזירים חלק מן הרווחים בעסק לקהילה. זה יכול להיות ממש תרומה של כסף או בשירותים להם נותנים למי שזקוק ולא יכול לשלם. (שירותים פרו בונו). מי שמגיע למדרגה הזו – מתמלא אנרגיה ורצון להמשיך להרוויח ולתרום.

אז למי ביכולתכם לעזור בימים אלה? מי זקוק לעזרתכם? למי אתם יכולים להתקשר ולעודד?

תחסכו מהקרובים שלכם ומעצמכם ביקורת כלשהי כרגע​

יהיה זמן לחשבון נפש נוקב. כרגע אני ממליץ להגיד רק דברים מאחדים, רק דברים מרימים.

אנחנו מוקפים מכל עבר באנשים ציניים, שיודעים להעביר ביקורת ולהאשים. אל תקשיבו להם ואל תשתפו עם זה פעולה. זה פוגע בכם, וכשאתם משתפים את זה ומעבירים את זה הלאה – אתם פוגעים גם בקרובים שלכם.

פעילות גופנית

לא חייבים להתחיל לרוץ מרתון. כן מומלץ לעשות פעילות גופנית הפוגתית כלשהי. ריצה קלה, הליכה, רכיבה זהירה על אופניים, תרגילי כוח וגמישות. ניתן למצוא ברשת תרגילים שונים שמתאימים לכל גיל ולכל רמת כושר.

הפעילות הגופנית מנקזת סטרס, מכניסה לגוף אדרנלין ואנדורפינים ובריאה באופן כללי. ניתן תוך כדי הפעילות לשמוע מוסיקה או פודקאסט מועדף – ובשום אופן לא לשמוע חדשות!

מדיטציות

לא ארחיב על זה הרבה. מי שיודע ויכול לעשות מדיטציות קצרות – מומלץ מומלץ בחום!

גם כאן – לא חייבים להפוך לבודהה ולהגיע לנרוונה. זה כנראה לא יקרה. אבל לעשות מדי יום כמה עצירות קצרות, לעשות דימיון מודרך או נשימות – יכול לעשות פלאים לנפש הפצועה שלנו.

כתיבת בוקר

תרגיל שאני עושה כמעט כל בוקר. כתיבה חופשית ללא צנזורה של הדברים שעוברים לי בראש ובלב. אני כותב את הדברים וזה מאפשר לי מידה מסויימת של פריקה. בדרך כלל אני לא עושה כלום עם מה שאני כותב אבל עצם הכתיבה עוזרת לי ומרגיעה אותי.

שיחה ושיתוף

עם הקרובים לי. עם הילדים שלי. עם השכנים שלי. גם לשתף וגם להקשיב למי שזקוק.

לפעמים גם אנחנו צריכים לפרוק ולשתף. תעשו את זה בלי להתבייש.

 ותמיד להציע אוזן קשבת וכתף להישען עליה, למי שצריך בסביבה שלנו.

בקשו עזרה

אם אתם צריכים עזרה כלשהי – החל ממישהו לשפוך לפניו את הלב, דרך עזרה פיסית כלשהי – אל תהססו. גם האדם החזק ביותר לפעמים צריך עזרה.

יתרה מכך. אני ממליץ לכם לבקש עזרה במקרים מסוימים גם כשאתם לא חייבים אותה.

נשמע מוזר? תחשבו על זה.

כאשר אני מבקש עזרה מהילד שלי למשל, אני מעצים אותו יותר מכל דבר אחר. זה מכריח אותו להתנתק מהמסכים. זה גורם לו להיות אקטיבי. זה גורם לו להיות משמעותי ולעשות משהו עבור אחרים.

זה נכון אגב גם לגבי חברים או שכנים.

בברכה, אביעד

מקווה שהצלחתי לעזור ולו במעט להתנהלות העסקית והאישית שלכם בשעה קשה זו.

אני זמין עבור כל מי שרוצה להתייעץ, לשתף, לקבל מוטיבציה ואנרגיה לעשייה – ולגרום לכם לצאת מהפסיביות ולהיות פרואקטיביים.